Gebroken bloed

Het boek Gebroken Bloed van Lisa Hilders, dat zij heeft geschreven in de periode van 13 maart 2010 - 13 maart 2011, is vorige week officieel uitgebracht. Het leven van deze gezonde studente uit Heemstede veranderde binnen enkele dagen in dat van een leukemiepatiënt die moest vechten om te overleven.

Lisa is net 21 jaar en in opleiding tot verloskundige als ze op 13 maart 2010 - na een bezoek aan de huisarts voor een klacht die in eerste instantie vrij onschuldig lijkt - de diagnose acute promyelocyten leukemie (APL) krijgt. Dit is een zeldzame en levensbedreigende vorm van bloedkanker, waardoor haar leven binnen enkele dagen een dramatische wending neemt.

Tijdens haar verblijf op de intensive care houden haar ouders en zus een blog bij. Aangevuld met Lisa’s eigen aangrijpende verhaal is dit een boek om in één adem uit te lezen. Lisa vertelt haar aangrijpende verhaal over de zware strijd die ze moet leveren in de periode na de diagnose.

Hoewel de artsen alles uit de kast moeten halen om ervoor te zorgen dat ze de eerste kritieke weken op de intensive care overleeft, gaat het uiteindelijk langzaam beter met haar. Tijdens de chemokuren en revalidatie ervaart Lisa momenten van geluk omdat ze nog leeft, maar maakt ze ook mee hoe moeilijk het is om zich weer aan te passen aan het normale, kankervrije leven.

Acute promyelocyten leukemie (APL) is een zeldzame maar levensbedreigende vorm van bloedkanker. Deze ziekte wordt elk jaar bij ongeveer 30 à 40 mensen in Nederland vastgesteld. In de loop van enkele dagen tot weken ontwikkelen zij grote bloeduitstortingen over het hele lichaam, die spontaan ontstaan. Dit komt doordat de kankercellen de normale bloedstolling volledig ontregelen, waardoor zelfs kleine bloedingen niet meer stoppen. Als de ziekte niet op tijd herkend wordt, zullen deze bloedingen altijd tot de dood leiden.

Fragment uit het boek

Als ik het licht in de badkamer aan doe, komt mijn moeder naar me toe. ‘Gaat het wel?’ vraagt ze. Maar voordat ik antwoord kan geven, zegt ze verschrikt: ‘O Lisa, er zit allemaal bloed in je mond!’ Ik draai me naar de spiegel en zie mijn zwarte lippen. Als ik mijn mond opendoe, zie ik dat mijn hele mond onder het bloed zit. Waarschijnlijk zijn de kleine bloeduitstortinkjes opengegaan. Ik heb normaal helemaal niets van bloed, ik zit er beroepshalve vaak genoeg met mijn handen middenin, maar nu begint het me te duizelen. Ik leun voorover over de wastafel met mijn hoofd tussen mijn handen, om te voorkomen dat ik van mijn stokje ga. Mijn benen voelen slap, mijn hoofd tolt en ik ben misselijk van de bittere bloedsmaak in mijn mond. Dit gaat echt helemaal de verkeerde kant op en ik realiseer het me maar al te goed. Zittend op de rand van het bad kom ik weer een beetje bij. Na meerdere pogingen om mijn mond schoon te spoelen, gaan we toch maar weer naar bed. Maar van slapen komt niets meer.

Video

Bestellen

Wil je meer weten over dit boek of het boek Gebroken bloed bestellen? Ga dan naar deze website.

Reactie plaatsen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
Image CAPTCHA
Voer de code van de bovenstaande afbeelding in.