Meine Boonstra: De Stads-Sinterklaas van Zwolle

Deze keer een interview met de Stads-Sinterklaas van Zwolle en directeur van het enige Sinterklaasmuseum in Nederland én de wereld, Meine Boonstra (met prijsvraag!)

Gelukkig had winkeleigenaar Meine Boonstra een week voor pakjesavond nog even tijd voor het geven van een interview. “Het is altijd zo druk deze tijd van het jaar! Zin in een kop koffie?” Meine heeft samen met zijn partner een eigen winkeltje aan de Assendorperstraat in Zwolle. "We verkopen hier eigenlijk van alles. Speelgoed, lampen, wierrook en natuurlijk veel Sinterklaasgerelateerde artikelen.” Meine is namelijk helemaal gek van het decemberfeest. Op zijn 13e verkleedde hij zich voor de eerste keer als de goedheiligman en dat is hij sindsdien blijven doen. Zo kwam hij enkele weken geleden voor het 14e jaar Zwolle binnenvaren als Stads-Sinterklaas, dit keer met 70 pieten om zich heen. Terwijl hij me vraagt of ik melk of suiker in mijn koffie wil, zet hij een dampende banketstaaf op tafel. In zijn woonkamer waar ik word ontvangen, zie ik al enkele beelden van de goedheiligman staan. “Sinterklaas is een passie.” verteld hij. “Ik vind het mooi om te zien dat kinderen nog steeds gelukkig worden van de spanning dat het feest met zich meedraagt.”

In de kelder van zijn winkel heeft Boonstra het enige Sinterklaasmuseum van de wereld. “Het is een beetje uit de hand gelopen,” beaamt hij. “Mijn partner vond het niet zo fijn om iedere dag ook naast meerdere zwarte pieten en sinterklazen wakker te worden die opgesteld stonden in de slaapkamer. Ik had voor mijn hobby een eigen ruimte nodig, dat was duidelijk. Samen met een vriendin ben ik toen op het idee gekomen om in de leegstaande kelder een museum in te richten, waar ik al mijn spullen een plek kon geven en zodat het gezien kon worden door iedereen. Diezelfde dag stond het nog op de kabelkranten en stroomden de positieve reacties binnen.” Meine gaat verder: “Toen moest ik dus wel aan het werk. Dat was 4 jaar geleden.”

Op een oppervlakte van 12m2, in een ruimte waar je nauwelijks kunt staan, is nu een heus museum herrezen. Met daarin allerlei prachtige attributen van het feest tentoongesteld. Langspeelplaten, boeken, beelden van de goedheilig"man en oud reclamemateriaal. “En helemaal zelf gebouwd,” vult Boonstra aan. “Van al mijn sloophout was ik ook gelijk af,” grapt hij. Het is een knusse ruimte, het ruikt er lekker en je voelt je er als bezoeker gelijk thuis. Je hoort de Sinterklaasmuziek en ziet allerlei mooie dingen om je heen. En ondanks dat het er vol staat is, kom je helemaal tot rust. Dat hoort hij vaker. “Ik kom hier ook vaak, om even om tot rust te komen.” Zijn bezoekers komen van heinde en verre “Laatst hadden we mensen uit Denemarken en Engeland, die achterstevoren de trap naar het museum afdaalden. Mijn vader zei altijd: 'Jij wordt nooit directeur', nou daar heeft hij geen gelijk in gekregen!” Binnenkort wordt de 15000e bezoeker verwacht. “Het entreegeld dat ik vraagt (€ 0,50) gaat elk jaar op 5 december trouw naar het goede doel.”

Dan wordt Meine door de lokale radio gebeld, of hij straks als Sinterklaas in de uitzending wil komen. Hij zegt dat de goedheiligman daar wel even tijd heeft. Op de vraag waarom hij zichzelf met “hij” aanspreekt, antwoord Meine het volgende: “Hij is toch zeker een heilige?” Dan wordt hij doorgeschakeld en is hij te horen op de radio. Boonstra loopt op zijn gemak heen en weer door zijn winkel, en met een lage stem stelt hij de kinderen gerust dat ze niet zelf het dak op hoeven om zout te strooien, Amerigo is wel wat gewend. Het zal allemaal goed komen zolang de kinderen maar blijven zingen.

Prijsvraag

Geef in de reactie onder deze column antwoord op de vraag: Wat was uw mooiste Sinterklaasfeest? De mooiste of leukste herinnering krijgt er een setje prachtige Sinterklaas-ansichtkaarten uit het Sinterklaasmuseum opgestuurd.

Meer informatie
Het Sinterklaasmuseum is het gehele jaar tijdens openingstijden van de winkel geopend. Het is te vinden op loopafstand van station Zwolle. Het entreegeld bedraagt € 0,50. Voor meer informatie zie www.sinterklaasmuseumzwolle.nl.

Bron afbeeldingen: Nick Preusterink

Reacties

Beste Nick, Ik lees altijd met veel plezier jouw columns! Toevallig woon ik zelf in Assendorp waar het Sinterklaasmuseum zich bevindt, ik ben er dan zelf -als trouwe assendorper- ook al eens geweest, zoals je het beschrijft klopt het helemaal, heerlijk knus! Zelf ben ik groot fan van het Sinterklaasfeest en mijn mooiste herinnering van dit feest was dat vroeger toen ik nog klein was ik het altijd spannend vond tijdens vijf december want bij ons bracht zwarte piet de cadeautjes altijd langs, na gestommel in de garage mochten we met zijn allen(in totaal zijn wij met zijn 9'en en thuis..) gaan zoeken! Overal door het hele huis lagen pakjes en door middel van kleine gedichtjes moesten we de pakjes gaan zoeken, je begrijpt dat dit als kind echt een spannende bedoeling is! Ik wens jou nog veel plezier met de feestdagen en kijk uit naar je volgende column, Met vriendelijke groeten, Harm-Henk.

Reactie plaatsen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
Image CAPTCHA
Voer de code van de bovenstaande afbeelding in.