Reizen naar het grootste continent ter wereld

Hong Kong ligt in Azië, het grootste continent ter wereld, op 11363 km afstand van Nederland. Je kunt deze verre bestemming bereiken met een vliegreis van bijna twaalf uur. Het totale gebied waar o.a. Hong Kong deel van uit maakt, bestaat maar liefst uit 236 eilanden, en is gesitueerd in de Zuid-Chinese zee.

Hong Kong International Airport is gelegen op het schiereiland Chek Lap Kok, dat door allerlei verbindingswegen gekoppeld is aan de stad Hongkong. De meeste kleine Chinese eilandjes zijn niet bewoond. Het grootste eiland is Lantau en heeft een oppervlakte van 146 km2.

Het op één na grootste eiland is Hong Kong, en dit is door de strategische ligging misschien wel dé belangrijkste stad als het om de economische wereldhandel gaat. Per jaar verwerkt het vliegveld ongeveer 3 miljoen ton vrachtverkeer, en meer dan 40 miljoen mensen vliegen jaarlijks naar deze stad.
 
In de Volksrepubliek China, maar ook in Taiwan en Singapore, wordt standaard Mandarijn gesproken. Voor de Engelstalige toerist of zakenman is het echter geen enkel probleem om zich in Hong Kong verstaanbaar te maken, en dat komt voornamelijk door de geschiedenis van de handel.
 
Het gebied rondom Hong Kong wordt al zo'n 5000 jaar bewoond en heeft een rijk cultureel verleden, met opgravingen die zelfs dateren uit de steentijd. 
 
De Chinese handel wordt hier al sinds de Song-Dynastie periode (tussen 960-1297) gedreven. In 1699 legde de Britse Oost-Indische Compagnie contact met China, waardoor de eerste handel ontstond. De contacten met de Britten verliepen echter vrij stroef; de Britse Oost-Indische Compagnie dwong Hong Kong in 1842 namelijk aan hen over te dragen. Er ontstonden oorlogen met diverse andere landen en het bevolkingsaantal daalde door armoede en voedseltekorten.
 
Direct na de Tweede Wereldoorlog trokken vele Chinese vluchtelingen weer terug naar Hong Kong, en de welvaart verbeterde. 
Pas sinds 1984 hebben de Britten het grondgebied officieel teruggegeven aan de Chinezen. Tot op de dag van vandaag is de democratisering nog goed te merken, ook het communisme speelt nog steeds een grote rol.
 
Vanaf de haven, "Victoria Harbour" genaamd, wordt veel handel gedreven, en op diverse punten vanaf de Tsim Sha Tsui-promenade heb je hier een fabelachtig uitzicht over de baai van Hong Kong.
Enorme wolkenkrabbers voeren hier tegenwoordig de boventoon. Vanaf deze gebouwen worden regelmatig spectaculaire lichtshows gehouden die meer dan de moeite waard zijn.

De verstedelijking in combinatie met de prachtige natuurvergezichten is het beste te bewonderen vanaf het water.
Het prachtige Lantau-eiland is met een uurtje varen te bereiken. Hier kun je de gigantische boeddha bekijken, bergwandelingen maken en langs de schitterende baaien lopen. Er zijn diverse excursies vanaf de haven te boeken, bijvoorbeeld naar de eilanden Cheung Chau, New Lantau, Lamma Island, Sai Kung Coastal Treasures, Tung Lung Chau en het Northeast New Territories Geopark.
 
Buddhisme en Feng Shui
 
De Boeddhistische cultuur en de Feng Shui-wetenschap spelen een dagelijkse rol in het leven van de Chinees. Meer dan 3000 jaar geleden werd het geloof, dat vanuit het Taoïsme ontwikkeld werd, door Chinese boeren gesticht. Feng Shui betekent wind en water. De gedachte achter dit geloof is om in harmonie te leven met de natuur. Bepaalde aanpassingen van huizen, bedrijven en tuinen zouden voor geluk en welvaart zorgen. Dit zou komen doordat er een bepaalde energiestroom vrijkomt door deze aanpassingen. Het zou het Ying en het Yang (het mannelijke en vrouwelijke) ook in evenwicht brengen.
Zelfs in het financiële district in Hong Kong is de invloed van Feng Shui merkbaar, de gebouwen zijn dusdanig geplaatst dat de energiestromen vrij zouden komen.
 
Winkelparadijs
 
Hong Kong heeft een reputatie als winkelparadijs, er zijn namelijk gigantische winkelcentra en designerstores te vinden. Hier kun je een unieke winkelervaring opdoen. Er zijn gevarieerde producten te koop in allerlei prijscategorieën. Mode van internationale ontwerpers, elektronische gadgets, antiek en collectors' items.
Ook zijn er diverse markten zoals bijvoorbeeld de speciale Ladies Market, die te vinden is in de Tung Choi-straat in het district Mong Kok, Kowloon.
Je kunt hier o.a. tassen, accessoires en exclusieve dameskleding kopen.
 
Hong Kong bevat bijna 40(!) winkelcentra. Een van de bekendste is Harbour City, een vlakbij de haven gelegen winkelcentrum. De winkels strekken zich uit op een oppervlakte van 185.800 vierkante meter, en zijn een geliefde toeristische trekpleister in het district Tsim Sha Tsui. In de "Gallery by the Harbour" kun je de unieke kunstcollectie over de Hong Kong lifestyle bekijken.
 
Voor meer informatie over Hong Kong kun je kijken op de speciale reiswebsite www.discoverhongkong.com
 
Reisverslag en beeld door: Claudia Malizia

Reactie plaatsen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
Image CAPTCHA
Voer de code van de bovenstaande afbeelding in.