name head

24 januari 2018 | Door Catherine Keyl | back

Luxe wezens

Een paar weken geleden schreef ik al over mijn grote ergernis dat jonge vrouwen het de normaalste zaak vinden om parttime te werken. Hoezo eigenlijk, als ze geen kinderen en geen man hebben? Wat dat betreft zijn we gewoon de meest luie vrouwen van Europa. En dat kan natuurlijk alleen maar omdat we een steenrijk land zijn.
‘Ik vind het fijn om tijd aan mezelf te besteden.’
‘Ik wil naast m’n baan ook hobby’s en vrije tijd.’
Ja, mooie argumenten, maar die gelden voor mannen ook. Alleen die weten, dat als je niet fulltime werkt, je nooit carrière zult maken.

Wil je echt iets  bereiken, dan zul je daar alles voor opzij moeten zetten. Wie naar sommige programma’s op tv kijkt denkt dat het allemaal vanzelf gaat. Jongeren hebben nogal eens de indruk dat ze meteen als directeur kunnen beginnen. Maar wie naar ervaringsdeskundigen luistert, weet dat het anders is. Boven het maaiveld uitkomen betekent keihard werken.
Vroeger zeiden ze: ’Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.’ En dat was nog in een tijd dat je  trouwde voor het leven en je man dus wel moest betalen als je uit elkaar ging. Tegenwoordig is de helft van de vrouwen nog steeds financieel afhankelijk, maar we weten allemaal dat een op de vier huwelijken strandt. Soms al na een paar jaar. Veel alimentatie hoef je dan niet te verwachten. Ga je dan maar in de ww, of afhankelijk worden van een uitkering?

Elske Doets is zakenvrouw van het jaar 2017 en directeur van reisorganisatie Jan Doets.
Zij zegt in een interview met de Telegraaf van eergisteren: ’Kinderen heb je nou eenmaal niet alleen, de enige reden dat ik op topniveau presteer, is dat mijn man en ik onze schema’s gezamenlijk afstemmen op dat van de kinderen. Dat moeten mannen wel aankunnen.’
Is er misschien ook zoiets als te veel willen? En een goede moeder zijn, en een carrière, en een goede minnares voor je man... het gaat gewoon niet, neem dat nou maar van mij aan. Keuzes maken, daar gaat het om. Niet zeuren over een glazen plafond (waarmee bedoeld wordt dat vrouwen niet de hoogste functies kunnen bereiken) en tegelijkertijd het de normaalste zaak van de wereld vinden dat je parttime werkt. Nee, realistisch zijn en weten: als ik parttime werk ga ik geen carrière maken. Als ik kinderen wil moet dat van een man zijn die ook de zorg op zich wil nemen voor die kinderen. En als ik voor een carrière ga, dan betekent het dat ik er alles voor opzij moet zetten.
Als er zo wordt gedacht, getuigt dat van meer realisme. En zullen vrouwen uiteindelijk gelukkiger worden. En nog iets: niemand is ooit dood gegaan aan hard werken.

Reageren?

 

 

 

cc

column